fbpx

Digital Strategy

GRIP op je werk

GRIP is een boek geschreven door Rick Pastoor dat zich richt op het verbeteren van persoonlijke productiviteit en effectiviteit. Het boek biedt praktische tips en technieken om prioriteiten te stellen, doelen te behalen en efficiënter te werken.

Wij zijn fan!

In GRIP, een boek geschreven door Rick Pastoor, worden praktische tips en technieken aangereikt om persoonlijke productiviteit en effectiviteit te verbeteren. Het boek richt zich op het behalen van doelen en het efficiënter werken door middel van het opstellen van prioriteiten en het bereiken van een “flow”. Er worden veel concepten van andere auteurs gebruikt herkend Reinier:

  • Getting Things Done van David Allen;
  • Building a Second Brain van Tiago Forte;
  • Atomic Habits van James Clear.

Maar dan vertaald in een praktische gids in de woorden van Rick én lekker in het Nederlands. We hebben het boek op kantoor liggen en Reinier zwaait er mee naar iedereen die wilt luisteren. Maar zelf heeft hij ook het audioboek geluisterd. Reinier: “Dat werkt prima, dat luisteren, maar de mooie schema’s en andere illustraties (die overigens echt nuttig zijn) mis je dan wel. Voor mij zijn luisterboeken een gouden vondst, het is anders best lastig lezen met zo’n hardcover tijdens het fietsen of stofzuigen”.

Een van de belangrijkste ideeën in het boek is het concept van “flow”. Dit verwijst naar het gevoel van volledige concentratie en verdieping in een taak, wat volgens Pastoor essentieel is voor het behalen van hoge prestaties. Hij biedt verschillende strategieën om flow te bereiken, zoals het beperken van afleidingen en het opzetten van een productief werkritme.

Naast het bereiken van flow benadrukt Pastoor ook het belang van het opstellen van doelen met de SMART-methode (specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden). Door doelen op deze manier op te stellen, kan men gerichter werken en is het gemakkelijker om te bepalen of men op koers ligt om de doelen te behalen.

Daarnaast stelt Pastoor dat het gebruik van de “Eisenhower-matrix” kan helpen bij het stellen van prioriteiten. Deze matrix onderscheidt tussen taken die dringend en belangrijk zijn, en taken die niet dringend en niet belangrijk zijn. Door te focussen op de taken die dringend en belangrijk zijn, kan men efficiënter werken en beter presteren.

Het boek is verdeeld in drie delen:

  • Grip op je week
    Hier neemt het boek je mee in een aantal praktische concepten zoals agendamanagement, een second brain, tijd maken voor e-mail en doe een weekly review.
  • Grip op je jaar
    Maak je jaarplan, waar krijg je energie van, hoe bepaal je prioriteiten en het concept: accountability-partner.
  • Grip op je leven
    Maak jezelf beter, waarom je beter moet luisteren, problemen oplossen, groter denken en je perspectief verruimen.

Rick houdt een website bij met de beste software tools die aansluiten bij de concepten uit dit boek. Bij Kobalt gebruiken we al 80% van deze software. Dat maakt het maar een kleine stap om net nog een verbetering te vinden of om aansluiting te vinden. Doe er je voordeel mee!

Vragen, suggesties of toevoegingen? Wij horen het graag van je!

Neem contact op

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!