Een volledige webwinkel in drie dagen

Vrijmibobox.nl

Expertise en energie inzetten voor het Rode Kruis op precies het juiste moment

Al jaren lopen Reinier en Arne, de eigenaren van Kobalt, met het idee om een webshop te starten. Ideeën als Kobalt-merchandise, dropshipping of truien met Alkmaar erop. “We bouwen regelmatig webshops die goed converteren voor onze klanten. Dat bleef ons inspireren”, vertelt Arne.

“Toen de corona-crisis uitbrak en we voor het eerst onze vrijmibo digitaal vierden, ontstond het idee voor de vrijmibobox. Dit was hét moment: kantoorhoudend Nederland schakelde massaal om naar werken op afstand. Dan wil je natuurlijk de week goed afsluiten. We hebben diezelfde avond het idee uitgewerkt en zwoegden het weekend door. En hoe! Binnen drie dagen tijd stond de vrijmibobox-webshop online.

Hoe start je een webshop?

Idee uitwerken

Tijdens het uitwerken van een idee voor een webshop is het handig om direct op detailniveau te denken. Begin met de vijf W’s: wat, waarom, wanneer, wie, waarmee (hoe).

“Belangrijke vraag: wat wordt ons hoofddoel met de webshop?” vertelt Arne. “Voor vrijmibobox.nl is dat een mix van maatschappelijk ondernemen en onze expertise laten zien. Daarom hebben we onze boodschap prominent in beeld gezet.” Reinier vult aan: “Begin gewoon, niet lullen maar poetsen. Problemen los je onderweg wel op, maar begin, start, go!"

Vrijmibobox, uniek en eenvoudig

Heb je een naam? Perfect! Een naam wordt een logo en vervolgens een huisstijl. Vormgeving is hierin de sleutel tot succes. Beschik je hier nog niet over? Geen probleem, wij kunnen dit in samenwerking met jou van A tot Z opzetten. Bedenk wie je doelgroep wordt en welke kleuren en vormen aanspreken. Dit vormt de basis voor al je communicatie. Van website tot social posts.

Arne: “De naam was snel bedacht: een borrelbox voor de vrijdagmiddagborrel. 1 + 1 = 2. We checkten domeinnamen en vrijmibobox.nl was vrij. Die hebben we direct vastgelegd, samen met andere vergelijkbare domeinnamen voor het geval we het product willen uitbreiden.”

Branding

Als je je idee goed hebt uitgewerkt, maak je het opmaken van de webshop een stuk eenvoudiger. Het wordt een kloppend geheel. En je weet precies welke teksten en afbeeldingen je kunt plaatsen.

“Voor dit project werkten wij samen met een topdesigner. Ook hij heeft dat eerste weekend keihard gewerkt om ons logo, illustraties van de bierboxen en pagina-opmaak te designen”, vertelt Reinier. “Een bevriende copywriter heeft voor ons de eerste aanzet geschreven. Belangrijk om een duidelijke tone-of-voice neer te zetten en een totaalbeleving te kunnen communiceren. Met die unieke uitstraling kun je je onderscheiden.”

Dappen maar!

Idee uitgewerkt, branding op orde? Dan is het tijd voor dappen. Kylian, developer bij Kobalt, legt uit: “Dappen is een afkorting voor drie omgevingen: development, acceptatie en productie. Je zet dus een omgeving klaar waar je de webshop in kan laten draaien.

Vrijmibobox.nl draait op WordPress (CMS-systeem) en heeft een acceptatieomgeving (testomgeving). Een acceptatieomgeving is voor een redelijk simpele website meestal niet nodig. Voor webshops is dit wel aan te raden. Zo kun je plug-ins en andere wijzigingen ook goed testen op een acceptatieomgeving zonder de productieomgeving (de live-versie) aan te tasten.”

WooCommerce

WooCommerce is een gebruiksvriendelijke plug-in, en met een extra plug-in werkt-ie soepel samen met Mollie: WooCommerce houdt je voorraad bij en Mollie geeft een seintje als een order is betaald.

“We kozen voor WooCommerce als plug-in om alle orders te verwerken. Deze plug-in is betrouwbaar en wordt regelmatig geüpdatet”, vertelt Arne. “De update-geschiedenis van een plug-in is een goede graadmeter voor de betrouwbaarheid ervan.”

Kelly en Carly

Hosten

Niet vergeten: je webwinkel moet worden gehost; je slaat immers data op in een online omgeving en het is fijn als die omgeving veilig, betrouwbaar en stabiel is en blijft. Daarnaast heb je plug-ins nodig om je website goed werkend te krijgen. Bijvoorbeeld om orders te verwerken of een contactformulier te maken. Zorg er daarom voor dat je hostingpartij regelmatig updates draait (doen wij!).

SSL certificaat

“Een SSL certificaat vinden wij een verplichting, of het nou om een website, webshop of applicatie gaat. Maar zeker bij een webshop, waar je te maken hebt met het verwerken van persoonsgegevens is het belangrijk om daarmee zorgvuldig om te gaan”, vertelt Arne.

Testen, testen, testen

Testen. Het is een belangrijke en onderschatte stap binnen het proces. Als developer zie je op een gegeven moment je eigen werk niet meer objectief. Hoe fijn is het dan dat er andere ogen meekijken? Bovendien zorgt testen voor minder meerwerk na het project en kun je sneller live.

“We hebben door alle collega’s, op verschillende computers en ip-adressen gevraagd een bestelling te plaatsen”, vertelt Reinier. “Opmerkingen, vragen en bugs kwam in onze projecttool Podio terecht, zodat we alle punten op de i kon zetten. Ready for live!”

Struggles

En ja, er waren ook struggles. De eerste bestelling kwam binnen op een zaterdag. Niet ideaal voor een vrijmibobox. PostNL kon in de drukke tijden geen garanties geven voor een snelle bestelling”, vertelt Arne. “In overleg met de leverancier hebben we toen duidelijk afspraken gemaakt over wanneer iemand uiterlijk een bestelling kan plaatsen.”

Projectmanager Brenda vult aan: “Op social media kregen we een reactie van een concurrent die zijn eigen product aanprees binnen onze betaalde advertentie. We hebben hem duidelijk gemaakt dat wij zo ons (goede) doel niet kunnen behalen en hebben zijn reactie verborgen.” Arne: “Ook kwam er een kapot flesje aan. Vervelend natuurlijk. Gelukkig konden we onze klant snel een nieuwe box toesturen.”

Wijntje erbij?

“Uit verschillende hoeken kregen we signalen dat wijn een mooie toevoeging zou zijn aan de borrelmiddagen. Op naar een lokale wijnhandelaar, die nu enthousiast meewerkt aan ons concept”, vertelt Brenda. “Het maakt de logistieke keten en de bestellingen iets lastiger (we hebben inmiddels drie verschillende leveranciers), maar: de wijwijnenboxen zijn een feit. En een succes!”

Social media

Een webshop hebben is stap één, maar het daadwerkelijk verkopen van je producten vereist marketing. Social media past normaal gezien niet binnen de dienstverlening van Kobalt, maar is voor de vrijmibobox wel ingezet.

Reinier: “We hebben gelijk hetzelfde weekend social quotes uitgewerkt en een promovideo gemonteerd. Hup! Direct van start! Nu kunnen we dit voor onze klanten ook succesvol aanbieden.”

De advertenties op Facebook hadden een hoog klikpercentage en mensen begonnen elkaar te taggen:

Service

“Het hele proces is voor ons team onwijs leerzaam geweest”, vertelt Reinier. “We zijn in de huid gekropen van een webwinkeleigenaar en hebben gezien waar je mee te maken krijgt. Laat je nooit en ten nimmer gek maken. Als jij achter je producten staat, alles geeft, dan heb jij in no-time een geweldige webshop in handen. Dat is het mooie van online en van deze tijd. Met Kobalt als expert op dit vlak kunnen we alle uitdagingen tackelen om tot een goed resultaat te komen. En service te bieden waar je blij van wordt.”Vleugje expertise

De voordelen van samenwerken met een internetbureau? Expertise. Wij schrijven de code, regelen de hosting en updates en geven advies. Wil je je webshop naar een hoger niveau tillen met te gekke features buiten een standaardthema om? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.Tips van Kobalt

  • Communiceer duidelijk aan je klant om verkeerde verwachtingen en onnodige support achteraf te voorkomen.
  • Maak heldere afspraken met leveranciers (op papier).
  • Schakel een internetbureau in als partner die technische expertise heeft, eentje zoals wij.
  • Zorg dat de marge klopt van je product of dienst, ook voor de mogelijke tegenvallers.
  • Kwaliteit verkoopt. En dat ziet, of voelt een bezoeker snel. Denk aan een goede branding, fotografie of video, of zelfs een copywriter om het niveau hoog te houden.

Bekijk vrijmibobox.nl en oordeel zelf