Digital Development

Schijfruimte checken en opruimen

Hoe houd jij het schijfverbruik (jouw opslagruimte) in WordPress onder controle? Tijd om dit aan te pakken!

‘Onbeperkte’ schijfruimte bestaat (helaas) niet

Je hebt een WordPress-site bij ons, met schijfruimte. Op je website komt steeds meer informatie: posts, pagina’s, foto’s. Onbeperkte schijfruimte bestaat helaas niet, dus soms bereik je de limiet, of verbruik je zelfs meer dan op jouw schijf staat.

Als dat gebeurt, brengen we je op de hoogte. Sommige andere partijen limiteren je website (zetten ‘m offline, of plaatsen een melding met iets als: site tijdelijk niet bereikbaar). Doen wij niet. We gaan voor de langetermijnrelatie, en dus gaan we in overleg en geven we advies.

Extra schijfruimte toevoegen is vaak het minste werk voor ons, en voor onze klanten de gemakkelijkste oplossing. Toch zijn er ook andere manieren om schijfruimte en extra kosten te besparen. Lees er meer over in dit artikel.

Hoeveel schijfruimte gebruik ik?

Je kunt je schijfverbruik in WordPress op een paar manieren controleren, zodat je je website zelf kan opschonen. Dat kan bijvoorbeeld op serverniveau – dat doen wij dan voor je -, maar je kan het ook zelf.

Schijfverbruik berekenen

In WordPress bestaat het schijfverbruik meestal uit twee delen: jouw bestanden en jouw database. Samen vormen ze het totale schijfverbruik op ons hostingplatform.

Sitediagnose

Vanaf WordPress-versie kun je gebruikmaken van een nieuwe tool – genaamd ‘Sitediagnose’. Deze tool bevat veel nuttige gegevens over je WordPress-site, zoals de grootte van je WordPress-mappen en -database.

Ga in je WordPress-dashboard naar ‘Gereedschap → Sitediagnose → Informatie.’ In het tabblad ‘Mappen en  and groottes’ vind je de volgende info over je site:

  • Grootte van de WordPress-map
  • Grootte van de uploads map
  • Grootte van de themes map
  • Grootte van de plug-ins map
  • Grootte database
  • Totale grootte installatie

Inzicht in groei

Ook de langetermijngroei van de schijfruimte van jouw website kunnen we inschatten. We halen elke dag de status op en slaan dat op. Zo zien we wat er per dag is bijgekomen. En daardoor kunnen we een prognose maken, bijvoorbeeld voor het komende jaar. Interesse? Op aanvraag sturen we het je toe.

Toe- of afname in schijfruimtegebruik inzichtelijk

Schijfgebruik verminderen in WordPress

Een rijtje eenvoudige aanbevelingen om het schijfgebruik op je WordPress-site te verminderen. Uiteraard kunnen we je hiermee helpen.

Deze stappen kun je zelf uitvoeren. Wil je het professioneler en sneller aanpakken? Dan zou een Content Delivery Network – ook wel Content Distribution Network (CDN), zoals Amazon S3 of Google Cloud Storage een goede keuze zijn om grote hoeveelheden afbeeldingen naartoe te zetten. Ook hier helpen we je graag bij!

Gerelateerde artikelen

Vragen, suggesties of toevoegingen? Wij horen het graag van je!

Neem contact op