fbpx

Team

Even voorstellen: Reinier

Ondernemer, designer, developer, vader van twee en podcastmaker. Reinier bruist van de ideeën en is degene die het vaakst het podium op kruipt om speeches, pitches of presentaties te geven. Houdt van houtsnijden, honk- en softballen, coachen en klust in zijn vrije uurtjes het complete meubilair (inclusief kerstbomen en paaseieren) van Kobalt bij elkaar.

Vertel eens, hoe is Kobalt ontstaan? 

Kobalt is ontstaan door het uitspreken van ambities. Ik kende Arne al lang. Eerst privé, daarna ook op zakelijk gebied. We hadden bijna altijd dezelfde ideeën over bijvoorbeeld developertools, strategieën en werken met open source software. Als je al zo lang hetzelfde over zaken denkt, dan is het niet de vraag óf je samen een bedrijf op gaat zetten, maar wanneer.

Je zegt dat jullie elkaar privé al kenden

Klopt, ik heb Arne leren kennen toen ik 16 was. Mijn zus was en is een van de beste vriendinnen van de vrouw van Arne. Daardoor zagen en spraken we elkaar op verjaardagen. 

Wanneer kwamen jullie elkaar zakelijk tegen?

Het is inmiddels 20 jaar geleden dat Arne en ik op een kantoor in Alkmaar aan de Rubensweg aan het werk waren. Allebei voor een ander bedrijf, maar we zaten in dezelfde ruimte te werken aan hetzelfde project. Dat ging gewoon goed én het was gezellig. 

Toen ik op het punt kwam om voor mezelf te beginnen, heb ik Arne gebeld. Onder het genot van een biertje gaf hij me wat tips. Niet lang daarna volgde ik een van zijn adviezen op om naast hem te gaan werken aan een vrij kantoor in zijn unit in De TelefoonCentrale, een verzamelpand voor ondernemers.

Wist je op jonge leeftijd al dat je applicaties en websites wilde gaan ontwikkelen? 

“Wat wil je later worden?” Die vraag is vaak aan me gesteld tijdens mijn tienerjaren. Ik kon geen keuzes maken; er waren zoveel leuke mogelijkheden. Daarom ben ik Facility Management aan het Horizon College gaan studeren. Binnen die opleiding heb ik van alle facetten geproefd: beveiliging, horeca, ondernemerschap, economie, planning. Ook mijn bijbanen gingen alle kanten op. Ik heb gewerkt als kamermeisje, badmeester, fietsenmaker, kok en ober. 

Mijn eindscriptie ging over de vraag: is het de horeca klaar voor het internet? Korte samenvatting van de conclusie: nee. Alles ging in die tijd nog via de fax, maar ik realiseerde me wel waar mijn kwaliteiten lagen en dat ik verder wilde in de digitale wereld. En ik haalde gewoon een 9,8 voor die scriptie. Nog steeds trots op.

Kun je ons meenemen in je werkachtergrond? 

Vanaf mijn tiende speelde en programmeerde ik kleine spelletjes samen met mijn vader. Hij is net als ik in veel zaken autodidact, een kwaliteit waar ik blij mee ben en die me ver heeft gebracht, ook als developer. Daarnaast heb ik ondernemerservaring opgedaan door twee bedrijven met medestudenten op te zetten. Een facilitair bedrijf met bijbehorende website en een webbureau Qual-IT waarin we onder andere een website voor SV Koedijk maakte (die nooit online ging omdat hij veel te revolutionair was). Verder heb ik gewerkt bij Cyso en RAADHUIS.

Waar krijg je het meeste energie van? 

Iets creatiefs ontwikkelen wat nog niet bestaat en als team iets moois bereiken. In een team heeft iedereen eigen skills, een uniek karakter en toffe eigenschappen. Ik vind het mooi als je deze krachten bundelt met een fantastisch eindresultaat. Alsof je tijdens honkbal een double play maakt. Dat lukt niet alleen, maar als het met elkaar lukt, dan is het magisch.


Een voorbeeld hiervan is het project van Ambeats. Een applicatie die we van A tot Z hebben mogen ontwikkelen. Tijdens de presentatie in de Hub kregen we een daverend applaus en lovende woorden. Daar krijg ik superveel energie van. Niet dat elk project zo groots en meeslepend hoeft te zijn, ook een bericht waarin onze klant aangeeft blij te zijn met een update of goed advies is tof.

Ook jij mag geloven aan de rubriek ‘De harde waarheid’

 • Huisdieren:
  Geen. Wel hebben we een tijdje een paar logeerkippen gehad. Na onze opvoeding gingen die terug naar de boer. Een bewuste keuze, want we willen flexibel zijn, ook al weet ik hoeveel toegevoegde waarde een huisdier kan hebben.
 • Lievelingstaal:
  PHP. 
 • Eet graag:
  Syrisch, bijvoorbeeld recepten van Ottolenghi. Heel veel smaak, vers en vegetarisch. 
 • Laatst bekeken film:
  Don’t look up. 
 • Laatst gelezen boek:
  Dat zijn er drie. Getting Things Done (David Allen) heb ik net uitgelezen. Ik ben nog bezig met het Dankboek (Ernst-Jan Pfauth van de Correspondent), dat ik van Arne heb gekregen en waar ik elke dag drie bedankjes in schrijf. Verder ben ik bezig met Rich Dad, Poor Dad (Robert T. Kiyosaki en Sharlon Lechter).
 • Laatst beluisterde podcast:
  POM, een podcast over media en natuurlijk onze eigen podcast: Spread The Innovation
 • Heb je hobby’s?
  Coachen, houtsnijden, softball fastpitch, dingen maken, Lego. 
 • Leukste dag van het jaar:
  Vroeger was dat Koninginnedag, tegenwoordig oudjaarsdag. Omdat het een mooie afsluiting is van het jaar. 
 • Iets raars wat je kan:
  Ik kan een wielewaal exact nadoen. Als je ‘m live wil horen zingen, moet je naar de Achterhoek.

Blij dilemma

Je kunt 60 km per uur rennen.

OF

Je kunt alles onthouden wat je leest.

“Ik onthoud al veel van wat ik lees (vind ik). Daarom kies ik voor 60 km per uur rennen. Kan ik meteen mijn personal trainer verslaan!”

Dilemma waar je gek van wordt

Voordat je je huis verlaat, moet je een rij van 1.000 dominostenen opbouwen. 

OF

Je moet in elke eetgelegenheid een voedselgevecht beginnen met de tafel naast je.

“Het voedselgevecht! Maar dan ga ik dan niet meer uit eten. Dat liever dan mijn huis niet meer uit gaan.”

Vragen, suggesties of toevoegingen? Wij horen het graag van je!

Neem contact op

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!